Aranžmani za sisvete

Aranžmani za sisvete

Aranžmani za sisvete ukras su grobova

Sisvete ili Svi sveti svetkovina su koja se obilježava u katoličkoj crkvi svake godine 1. studenog. Na tu svetkovinu slave se svi sveci katoličke crkve, nevažno jesu li oni kanonizirani već ili ne. Prije nego što je dobio ime Svi sveti, ta se svetkovina kod nas nazivala danom spomena na mrtve ili danom sjećanja na mrtve. Za vrijeme Svih svetih i Dušnog dana običaj je obilaziti grobove i na taj način ih se sjetiti i spomenuti, dok se nekoliko dana prije grobovi čiste i ukrašavaju. Osim svijeća i raznih lampaša, nezaobilazni ukrasi na grobovima su aranžmani za sisvete. Svijeće i aranžmani fizički su dokaz da se sjećamo svojih najmilijih te su ona svojevrsna poruka da nismo zaboravili one koji su ostavili traga u našem životu. Aranžmani za sisvete često se biraju na način da se oni naprave od cvijeća koje ima određenu simboliku koja se veže uz pokojnike, zbog čega su krizanteme vrlo popularne.

Aranžmani za sisvete od prirodnog cvijeća

Aranžmani za sisvete nezaobilazan ukras na grobu pokojnika te ih svatko donosi s obzirom na svoje mogućnosti. Aranžmani za sisvete dolaze u raznim oblicima i sa raznim cvijećem te se mogu nabaviti na mnogim mjestima. Aranžmani od pravog cvijeća nabavljaju se u cvjećarnama gdje je poželjno svoj aranžman naručiti na vrijeme kako ne bi izvisili ukoliko čekate zadnji tren. Naručivanje aranžmana unaprijed daje mogućnost naručivanja cvijeća kojeg bi htjeli imati u svom aranžmanu te se ne ovisi samo o onome što je u određenom trenutku dostupno. Kako su krizanteme sezonsko cvijeće u to vrijeme, mnogi biraju upravo njih jer su tada jeftinije, no isto tako imaju simboliku koja se veže uz pokojne te se smatra da to cvijeće omogućava duši boravak na onom svijetu. Naravno, krizanteme nisu jedino svijeće koje se stavlja u aranžmane, pa se tako mogu naći i ruže, razno zimzeleno bilje, pa čak i orhideje te ljiljani u nekim slučajevima.

Aranžmani za sisvete mogu biti od umjetnog i suhog cvijeća

Aranžmani za sisvete osim od pravog cvijeća često se prave i od umjetnog cvijeća ili se kombinira umjetno i suho cvijeće. Takvi aranžmani za sisvete od umjetnog ili suhog cvijeća mogu se naći ne samo u cvjećarnama, već i u raznim trgovinama i supermarketima te često znaju biti jeftiniji od onih aranžmana napravljenih od pravog cvijeća. Jeftine verzije tih aranžmana često izgledaju upravo tako, tako da je uvijek dobro uložiti koju kunu više kako bi dobili proizvod koji izgleda elegantnije. Za razliku od pravog cvijeća koji se uspiju održati nekoliko dana, aranžmani od suhog ili umjetnog cvijeća mogu potrajati i mjesecima. Mnoge cvjećarne prije Svih svetih nude opciju dostavljanja odabranih aranžmana na groblje ili čak i sam grob, što također može uvelike olakšati uređivanje grobova, posebice ako imate pokojnike na više mjesta. Opcije za odabir i izradu aranžmana zaista su mnogobrojne, no najvažnija je namjera sjećanja na svoje najmilije koji više nisu s nama.

Tagovi: