Buket cvijeća

Buket cvijeća

Buket cvijeća može biti poklon ili dodatak mladenkama

Kada se spomene buket cvijeća, mnogi pomisle na bukete koji se poklanjaju za razne prilike ili pomisle na mladenke kojima su buketi cvijeća neizostavan dodatak na taj poseban dan. Poklanjanje cvijeća nije nikakav novi običaj već on seže daleko u povijest, čak negdje u dvanaesto stoljeće gdje se cvijeće poklanjalo u raznim situacijama. Osim poklanjanja cvijeća, u Kini i Japanu su još u prošlosti počeli tumačiti značenje cvijeća te se buket cvijeća poklanjao s određenim cvijećem ovisno o tome za što je on bio namijenjen. U Europi se cvijeće počelo poklanjati nešto kasnije te se ono veže uz osamnaesto stoljeće. Postoji cijeli niz pravila i načina ponašanja kada se poklanja cvijeće, no malobrojni su ljudi koji ih znaju te će se stoga ona i spomenuti. Bukete cvijeća moguće je nabaviti u cvjećarnama, no isto tako se mogu napraviti kod kuće sa cvijećem i ukrasima koji su u tom trenutku dostupni.

Buket cvijeća i pravila ponašanja

Postoji cijeli bonton koji sadrži smjernice za poklanjanje cvijeća i buketa cvijeća drugima. Tako se na primjer buket nosi kao dar ženi koja vas je privatno pozvala na neki događaj, bilo da se radi o nekoj proslavi ili sličnom događaju. Ukoliko se radi o službenom pozivu, buket cvijeća se šalje poslije održanog događaja. Muškarci bi prema bontonu trebali pokloniti rezano cvijeće, bilo da se radi o zasebnom cvijetu ili buketu cvijeća te bi broj cvjetova uvijek trebao biti neparan. Cvijeće mogu pokloniti i žene, no ukoliko se dolazi u paru, buket cvijeća uvijek poklanja muškarac, a ne žena. Također, postoje i neki cvjetovi koji se ne poklanjaju tuđim ženama kao što je na primjer buket napravljen isključivo od crvenih ruža ili crvenih karanfila koji simbolizira ljubav. Iz tog razloga mnogi biraju cvijeće neke druge boje kako se ne bi poslala pogrešna poruka i eventualno se primatelja cvijeća, ali i darivatelja ne bi dovelo u neugodnu situaciju.

Buket cvijeća

Buket cvijeća kao dodatak mladenki na dan vjenčanja seže još dalje u prošlost nego što je to slučaj s darivanjem cvijeća pa su tako već u antičkoj Grčkoj mladenke imale cvijeće na dan udaje. Buket cvijeća mladenke biraju tek nakon što odaberu haljinu u kojoj se udaju kako bi mogle izgled buketa, odabir cvijeća i njihovu boju prilagoditi svojoj haljini. Kako cvijeće ima svoju simboliku, mnoge žene za svoj vjenčani buket biraju ono koje ima poruku ljubavi. Ruže i božuri jedni su od najčešćih odabira kod mladenki jer oni simboliziraju ljubav, posebice oni crvene boje. Osim ta dva navedena cvijeta, cvjetovi koji simboliziraju ljubav su amarilis, orhideje, tulipani i mnogi drugi. Naravno, svatko za svoj buket bira cvijeće koje mu se najviše sviđa te je vrlo lako svoje želje ispuniti uz pomoć stručnog osoblja zaposlenog u cvjećarnama koji će vas zasigurno dobro savjetovati na koji način i kako se koji svijet može aranžirati.

Tagovi: