Buketi ruža

Buketi ruža

Buketi ruža i simbolika ruže

Ruže su sasvim zasluženo dobile titulu kraljica cvijeća. Navedeni cvijet je danas u cijelome svijetu primarno poznat kao simbol ljubavi i ljepote. Uz navedeno, ruža je svakako cvijet koji je najviše veličan sa strane pjesnika i umjetnika. U antici su ruže slavili kao cvijet herojske hrabrosti, buketi ruža su se stavljali da grobove poginulih junaka i povezivali ih sa životom nakon. Rimljani su na ruže gledali kao na raskoš, bogatstvo i izvrsnost. U kršćanstvu ruža nosi značenje rajske ljepote i vječnog života, predstavlja božju ljubav te milost i spašava od muke.

Teško je gotovo nabrojati sve priče, mitove i legende gdje je ruža u glavnoj ulozi, ali ono što svakako znamo je da je riječ o posebnom cvijetu koji uvijek iznova oduševljava. Buketi ruža se danas poklanjaju kao znak ljubavi, zahvalnosti ili prijateljstva. Ako ste ikada primili ružu na dar od drage osobe, možete biti uvjereni da je ona bila simbol ljubavi na jedan poseban način. Iako se danas ruže daruju iz mnogih razloga, ljubav je ostala i zauvijek će ostati njena glavna simbolika. Buket ruža će uvijek izmamiti iskren osjećaj oduševljenja.

Buketi ruža i značenje ruža po bojama

Da li ste možda ikada razmišljaju zašto su buketi često iste boje? Različite boje ruža povezujemo s različitim značenjima, što ne znači da buketi ruža moraju biti jednobojni. Crvena ruža kao što znamo predstavlja ljubav i romantiku, a označava isto tako i ljepotu kao i savršenstvo. Često je u pitanju buket od 12 ruža koji pokazuje iskrene osjećaje ljubavi. Ovakvi buketi se poklanjaju na godišnjice, Valentinovo ili poseban datum. Bijele ruže su simbol čistoće, nevinosti, čednosti kao i poniznosti. Često označavaju novi početak, ali isto tako mogu značiti naklonost i poštovanje prema osobi kojoj se daruju. Žute ruže u buketu označavaju bogatstvo, izobilje i bujnost.

Danas se one poklanjaju u znak privrženog prijateljstva. Ružičasta simbolizira eleganciju i otmjenost, a buketi se poklanjaju u znak divljenja. Narančasta ruža simbolizira entuzijazam i želju, a njen buket se poklanja kako bi se dokazala privlačnost i obožavanje sa skrivenom porukom strasti. Boja breskve pokazuje priznanje, zahvalnost te uvažavanje, buketi se poklanjaju kao izraz simpatije. Boja lavande, ruže ove boje su simbol opčinjenosti i očaranosti, buketom dajemo do znanja osobi da je riječ o ljubavi na prvi pogled. Buketi ruža se mogu birati naravno u jednoj ili više boja, ali bitno je obratiti pozornost na njihovu simboliku.

Buketi ruža i gdje ih kupiti?

Buketi ruža su danas svakako najtraženiji buketi, i oni su dostupni gotovo svugdje. Ako želite svježe i kvalitetne bukete, tada je svakako preporuka da se oni kupuju u cvjećarnama ili u vrtnom centru. Iako ste možda mislili kako oko ruža nema pretjerane filozofije, svaka ruža ima drugačije značenje i simboliku na temelju svoje boje. Koji buketi ruža su najčešći? Crveni buket ruža, a sami broj ruža se bira ovisno o tome što se želi reći osobi koja ih prima. Ukoliko ne želite da je buket osnovan, možete zamoliti svojeg cvjećara da ga podigne na drugu razinu.

Tako često možemo vidjeti bukete ruža koji su sačinjeni od vedrih boja, ili crvenih ruža s par pastelnih ruža. U buket ruža je također moguće kombinirati i drugo cvijeće istog značenja kako bi se upotpunio doživljaj. Važno je naglasiti da danas bukete ruže možemo kupiti u klasičnom obliku, u kutiji, u ukrasnim teglama. Jedno je sigurno, ako primite buket ruža u bilo kojem obliku, osobi koja vam je darovala ruže ste itekako posebni. Uz buket ruža svakako se preporučuje i porukica koja sadrži lijepe riječi.

Tagovi: