Buketi tulipana

Buketi tulipana

Buketi tulipana i simbolika tulipana

Budimo iskreni, danas ne postoji osoba koja ne zna što je tulipan. I dok većina misli kako su tulipani dolaze iz Nizozemske, njihovo porijeklo je zapravo iz Središnje Azije gdje su prvo rasli kao samoniklo cvijeće. Prvi uzgoj tulipana datira oko 1000. godine u Turskoj, gdje je i nastalo ime Tulipan, što se u slobodnom prijevodu može prevesti kao turban. U Europi postaju popularni u 17-om stoljeću, osobito u Nizozemskoj koju i dan danas znamo kao zemlju tulipana. Buketi tulipana se darivaju od početnog uzgoja navedenog cvijeta, i kao i svaki buket i on ima svoje značenje.

Što simboliziraju tulipani? Najpoznatija simbolika tulipana je svakako savršena i duboka ljubav prema nekome. Pošto je riječ od klasičnom cvijetu kojeg mnogi vole, nije niti čudno da su mu pridodali upravo navedeno značenje. Buketi tulipana se danas poklanjaju kada osjećate duboku i bezuvjetnu ljubav prema svome partneru, prijateljima, obitelji. Njihova simbolika je također i preporod. Tulipani svatu početkom proljeća, što znači da nagovještavaju promjenu i ponovno rođenje. Mogu se pokloniti osobama koje prolaze kroz životne promjene.

Buketi tulipana i njihovo značenje po boji

Ako ste ikada vidjeli slike plantaža tulipana u Nizozemskoj, mogli ste primijetiti kako su one šarene i kako oduzimaju dah na sami pogled. Tulipani dolaze u mnogim bojama, a primarne su one koje su žarke. Što buketi tulipana predstavljaju po boji? Najčešća boja je crvena, koja dolazi u mnogo nijansa. Buket crvenih tulipana daje se kao znak neizmjerne i strastvene ljubavi prema partneru. Buket rozih tulipana se često gleda kao nježni poklon, točnije njegovo značenje je nagovještaj nježnih osjećaja koje gajimo prema osobi ali se ne osudimo to reći. Ružičasti tulipani zapravo govore kako nema još rasplamsale strasti u ljubavi ali postoje osjećaji koji mogu dovesti do toga.

Jedan od najpopularnijih buketa tulipana je svakako onaj u žutoj boji. Žuti tulipani se daruju kada želimo nekome blagostanje i prosperitet u životu. Žuta boja je sama po sebi znak sreće i ovakvo cvijeće se često poklanja vedrim osobama. Bijele tulipane povezujemo s čistoćom i iskrenošću, njihovim poklanjanjem dajemo do znanja osobi da nam je stalo do ozbiljnosti osjećaja. Crni tulipan je svakako najmanje popularan jer crnu boju povezujemo s osjećajem tuge i gubitka. Ipak, crne tulipane u buketu možemo darovati u znak uspjeha i bogatstva. Buketi tulipana u više boja smatraju se dobrim poklonom ukoliko osjećamo sve navedene emocije prema nekome.

Buketi tulipana i gdje ih kupiti?

Tulipani su danas dostupni u cvjećarnama, preko raznih OPG-a, u vrtnom centru, u dućanima koji imaju asortiman cvijeća. Svijet cvijeća je danas gotovo nezamisliv bez predivnih tulipana koji su kao i ruže zaslužili posebno mjesto u srcima mnogih od nas. Buketi tulipana se rade po želji, ili ih možete kupiti već složene. Mogu se darovati za svaku prigodu, jedino je bitno obratiti pažnju na izbor boje pri izradi buketa. Buketi tulipana su popularan poklon u doba proljeća, jer svojim veselim bojama bude ono nešto kod osoba.

Zadnjih godina iznimno je traženo i njihovo sjeme, jer se sve više ljudi odlučuje na sadnju vrta kojeg žele ukrasiti s lijepim cvijećem. Tulipan je danas više nego samo cvijet, on je simbol ljubavi, sreće, mira i sklada. Navedeni cvijet je inspirirao mnoge pjesnike i umjetnike koji su obuhvatili njegovu ljepotu u tekstu i slikama. Danas, baš kao i nekada, tulipani i dalje nastavljaju fascinirati svojom nevjerojatnom ljepotom kao i raznovrsnošću. Buket od tulipana je najtraženiji buket nakon ruža, što niti ne čudi s obzirom na njihovu simboliku i jednostavnost.

Tagovi: