Cvijeće za hladovinu

Cvijeće za hladovinu

Svaki vrt i balkon trebaju i cvijeće za hladovinu

Zaljubljenici u biljke ne vole neiskorišteni prostor u vrtovima, bili oni veliki ili mali, a i balkone nastoje domišljato ispuniti cvijećem i zelenilom, ma kako mali ili veliki bili. Zasjenjeni prostori se dijele na polusjenu, sjenu i debelu hladovinu, a svaki vrt i balkon trebaju i cvijeće za hladovinu, koje će rasti i cvjetati bez direktnog sunca. Biljke koje vrtlari nazivaju pokrivači tla će uspijevati ispod svakog drveta, jer pod drvetom nema previše sunca, ali ima dosta vlage.

Cvijeće za hladovinu ispod guste krošnje drveta mogu biti plave potočnice (nezaboravak, spomenak), dekorativne šarenolisne ili zelene hoste (vodeni ljiljan), gorka metvica, narcisi (sunovrati), zvončići, šafran, kukurijek, đurđice, šumske ciklame, razne vrste puzavaca, a naročito bršljan. Hortenzija, tigrasti ljiljan, fuksija, begonija, poljske ljubice, neke vrste orhideja, mali zimzelen (zimenjak), plućnjak, ukrasna mrtva kopriva, i još mnogo vrsta od kojih su većina trajnice, čak i lukovičasto cvijeće možete ostaviti u zemlji i u proljeće će izniknuti samo od sebe.

Na balkonu ili terasi možete imati cvijeće za hladovinu

Neke od nabrojanih biljaka za vrtove se mogu saditi i u cvjetnim loncima ili žardinijerama. Na balkonu ili terasi možete imati cvijeće za hladovinu, naprimjer fuksija (srdašca) će biti jednako lijepa u vrtu ili u posudi, kao i begonija. Vodenike svih boja krase balkone i terase, ne trebaju previše sunca, ali kako im samo ime kaže, trebaju puno vode. Lobelija je viseća ljepotica koja će cvjetati i u sjeni. Bršljanu je dobro i na balkonu ili terasi.

Cvijeće za hladovinu mogu biti i paprati i ukrasne trave, a paprati će se lijepo zelenjeti i na balkonu ili terasi. Posudu s margaretama možete postaviti u polusjenu i cvjetat će. Razni grmovi sa ukrasnim lišćem također lijepo uspijevaju u posudama na balkonima i terasama. I neke sobne biljke možete iznijeti na balkon u toplijem dobu godine, ali sobnim biljkama nađite sjenu ili polusjenu na balkonu, a posadite i matičnjak ili lavandu da rastjeruju mirisom komarce.

Cvijeće za hladovinu među sobnim biljkama

Kao što je važno znati koje biljke dobro podnose polusjenu, sjenu i potpunu hladovinu u vrtu, na balkonu ili terasi, ista pravila treba poštivati i u razmještaju sobnih biljaka. Možda će vas iznenaditi koje je cvijeće za hladovinu među sobnim biljkama, naprimjer, afrička ljubica iako joj se to ne bi reklo po imenu ne podnosi direktno sunce. Spatifilum i sanseverija također više vole polusjenu, Koraljni dlan (chamedoraelegans) sa svojim perjastim lišćem isto treba polusjenu.

U sobno cvijeće za hladovinu spadaju i puzavi ili penjajući filodendroni, sobni bršljani, klorofitum, sobne paprati, syngonium (srcoliki listovi su krivi što ovu biljku ponekad smatraju filodendronom), zelena i šarenolisna zebrina, maranta (prekrasni šareni listovi), anthurium, difenbahija, božićni kaktus, begonija, azalea, mnoge sobne palme, dracena (palma sreće, drvo života), hibiskus, geranijum, a kalanhoa voli polusjenu. Dakle, više je sobnih biljaka lisnatica nego cvjetnica koje sasvim dobro uspijevaju u polusjeni ili čak u hladu, ali im lišće treba redovno brisati od prašine.

Tagovi: