Cvijeće za kamenjar

Cvijeće za kamenjar

Cvijeće za kamenjar i kako urediti kamenjar?

Predivno uređen kamenjar svaki vrt može podići na razinu iznad. Kamenjari se često uređuju u planinskom ili mediteranskom stilu, točnije ugođaju. Prije nego razmotrimo najbolje cvijeće za kamenjar, važno je naglasiti da ono mora biti srednjeg ili nešto nižeg rasta jer suprotno mišljenjima, one ne moraju zakloniti ili prekriti kamenje, već samo ga ukrasiti. Rađenje na kamenjaru je svakako najkreativniji i najzabavniji način uređenja vrta, a njegovo idealno mjesto je svakako na suncu i na mjestu koje često ostavlja dojam da se ništa s njim ne može napraviti.

Uređenje kamenjara će omogućiti svim ljubiteljima vrtlarenja kao i početnicima neograničenu zabavu, jer svaki kamenjar je odraz mašte. Prije nego krenete u odabir i razmišljanje koje je cvijeće za kamenjar najbolje, morate imati na umu da izgled kamenjara mora biti što prirodniji. Potrebno je prije svega nabaviti kamenje ili prikupiti kamenje koje je karakteristično za prostor gdje će on biti. Kod samog uređenja kamenjara bitno je imati potpunu slobodu kod njegovog postavljanja.

Kamenje ne mora biti striktno posloženo po obliku i boji, jer savršeno složen kamenjar ne ostavlja dojam da je prirodan. Kod radnje kamenjara bitno je ostaviti dovoljno prostora kako bi se kasnije mogle zasaditi biljke. Ne postoje osnovna pravila u slaganju kamenjara, ali ovisno o tome da li je on na ravnome ili na ukošenom području je važno obratiti pažnju na veličinu kamenja. Isto tako prije sadnje biljaka je važno napraviti drenažu tla, najbolje s pijeskom, kako ne bi došlo do nakupljanja vode u tlu.

Cvijeće za kamenjar i koje su najbolje biljke za kamenjar?

Cvijeće za kamenjar se bira na temelju dobre podnošljivosti biljke. Što ovo znači? Dobro je izabrati više biljaka koje dobro podnose sušu kako bi imali što manje posla oko održavanja i zalijevanja. Koje je cvijeće za kamenjar najbolje? Lavanda je svakako lagana biljka za uzgoj i savršena je za kamenjar. Ova ukrasna i prije svega mirisna biljka obožava sunčana mjesta i stvara savršen kontrast drugim biljkama. Otporna je na sušu i cvijeta cijelo ljeto. Čuvar kuća je isto tako idealna biljka za kamenjar, savršena je za početnike ili one koji žele kamenjar ali ne žele voditi pretjeranu brigu o njemu.

Biljka se lako održava i uspijeva na područjima gdje mnoge druge biljke ne uspijevaju. Otporna je na sunce, ali ne voli veće količine vlage. Timijan je poznat začin, ali bez obzira na to on je pogodan za kamenjar. Voli sunčana mjesta i povremena zalijevanja. Često naraste do 10 cm i osim što cvate može poslužiti i kao začin u vašoj kući. Pustinjska ruža je biljka koja najčešće raste kod fontane ili jezera, ali pogodna je i za kamenjar. Odlično podnosi vrućinu i temperature ispod 20 stupnjeva i cvijeta cijelo ljeto.

Sivoplava vlasulja izgleda poput malenih ježića radi svojih malenih igličastih listova. Za razliku od drugih biljaka cvjeta od lipnja do srpnja. Ova biljka je savršena za kombiniranje s drugim biljkama, i riječ je o trajnici koja je niskog rasta. Vrijedi spomenuti i Verbenu, Koraljni zvončić, Primorski karanfil, Jastučac i Pustenasti rožac. Izbor biljaka za kamenjar je svakako ogroman, ali izbor je lako suziti ovisno o vašim željama i očekivanjima od kamenjara. Možete tako kombinirati različite boje, biljke raznih uzrasta i raznih cvatova.

Cvijeće za kamenjar i kako voditi brigu o kamenjaru?

Pošto je kamenjar često sastavljen od biljaka mnogi misle kako on ne zahtijeva posebnu pažnju vezano za njegovu brigu. Ukoliko želite da vaš kamenjar uvijek bude uredan, a ne zarašten i isprepleten raznim biljkama, potrebno ga je s vremena na vrijeme malo urediti. Određeno cvijeće za kamenjar, osobito ako je riječ o biljkama koje su puzavci će tražiti vašu pažnju. Kako? Ako ih pustite da se šire u nedogled one mogu prekriti kamenje i druge biljke i tako preuzeti cijelo mjesto. I dok će “malo neuredniji” kamenjar svakako djelovati prirodno, bitno je voditi adekvatnu brigu o biljkama kako bi one mogle živjeti jedna s drugom u zahtjevnim uvjetima.

Cvijeće za kamenjar može biti najljepši dio vašeg vanjskog vrta, jer kao što smo naveli, niti jedan kamenjar nije isti i oni su često plod mašte osobe koja ih radi. Što ako ste totalni početnik a želite kamenjar? Kamenjar je svakako najlakši oblik vrta i isto tako sačinjen je od najotpornijih biljaka. Ako ne znate od kuda bi krenuli, i gdje bi nabavili svoje prve biljke ili sjeme, tada je najbolje da se zaputite kod cvjećara ili u vrtni centar kako bi dobili detaljnije upute o biljkama i što i kako dalje. Jedinstveno uređen kamenjar će svakako zaintrigirati mnoge i osvajati svojim izgledom.

Tagovi: