Nadgrobni aranžmani

Nadgrobni aranžmani

Nadgrobni aranžmani i prigodno cvijeće

Cvijećem i raznim nadgrobnim aranžmanima odaje se počast preminulim osobama. Nadgrobni aranžmani dolaze u raznim oblicima s obzirom na to gdje će i kako biti postavljeni, no isto tako se razlikuju i po tome rade li se za sprovod ili se rade za obljetnice smrti, blagdane kao što su Svi sveti i slično. Iako se generalno aranžmani rade od cvijeća koje pojedinac odabere u cvjećarni, ipak postoji određeno cvijeće koje se veže uz događaj smrti te se u skladu s time najčešće i koristi. Cvijeće ima svoju simboliku pa tako nadgrobni aranžmani najčešće sadržavaju ljiljane, krizanteme i ruže. Naravno, to nisu jedini cvjetovi koji se vežu uz smrt, te se tom popisu mogu dodati još irisi, kale, margarete, gerberi i mnogi drugi. Cvijeće koje se stavlja u takve aranžmane uvelike ovisi i o dostupnosti istih te se stoga o dostupnosti cvijeća raspitajte u cvjećarni u kojoj planirate dati izraditi nadgrobne aranžmane.

Nadgrobni aranžmani dolaze u različitim stilovima

Nadgrobni aranžmani mogu se naručiti za sprovod, no tada se razlikuju s obzirom na to hoće li se njih smjestiti na lijes, u grob ili na nadgrobnu ploču. S obzirom na lokaciju postavljanja nadgrobnih aranžmana, razlikovat će se svojim izgledom te nije nužno da ćete moći dobiti aranžman kakav ste u potpunosti zamislili. Stoga je dobro raspitati se o opcijama kod cvjećara ili pronaći ideje na internetu kako bi si olakšali odabir. Mnoge cvjećare imaju albume u kojima imaju slike aranžmana kakve su već radili te je i to jedna od opcija na koji način je moguće doći do ideja. Postoje i cvjećare koje funkcioniraju putem interneta te je nadgrobni aranžman moguće naručiti te će ih oni dostaviti na dogovoreno mjesto. Nadgrobni aranžmani rade se od pravog cvijeća kada su u pitanju sprovodi, no kada su u pitanju obljetnice smrti ili Svi sveti, oni mogu sadržavati i neke zimzelene dodatke, kao i umjetno cvijeće.

Nadgrobni aranžmani naručuju se po želji

Osim klasičnih oblika nadgrobni aranžmani mogu se dati izraditi u raznim vjerskim simbolima od čega je oblik križa vrlo popularan i veže se uz kršćanstvo. Aranžmani u obliku srca često se izrađuju kada nekome umre voljena osoba, no oni mogu doći i u raznim drugim oblicima. Takvi nadgrobni aranžmani najčešće se stavljaju na grob kada je u pitanju obljetnica smrti, rođendan pokojne osobe ili neki slični događaj te se stoga oni rijetko viđaju na sprovodima. Kada su Svi sveti u pitanju, aranžmani se najčešće ukrašavaju krizantemama jer one cvatu upravo u to jesensko razdoblje što ih čini lako dostupnima te su cjenovno vrlo prihvatljive. Ukoliko se bliži veliki blagdan kao što su Svi sveti, nemojte zaboraviti svoj nadgrobni aranžman naručiti na vrijeme kako bi osigurali da će isti na vrijeme biti dostupan jer su takvi veliki blagdani vrijeme kada cvjećari imaju najviše posla oko izrade aranžmana, zbog čega mnogi završe umjetnim aranžmanima.

Tagovi: