Plave ruže

Plave ruže

Plave ruže i njihovo znčenje

Prirodno plava boja je danas jedna od najrjeđih prirodnih boja na koje možemo naići u prirodi. Simbolika navedene boje je bogatstvo, luksuz, poklon, sloboda. Znamo kako se kaže da ljudi više klase imaju plavu krv, sukladno toj izreci mnogi uzgajivači su krenuli razmišljati o procesu uzgoja plavih ruža. Sredinom 19. stoljeća postojala je teorija da će čovječanstvo stvoriti plavu ružu, čak su bila organizirana i razna natjecanja koja bi povezala hortikulturnu zajednicu u ostvarivanju navedenog cilja. Godinama kasnije stručnjaci na polju genetskog inženjeringa su dokazali kako se plave ruže nikada neće moći stvoriti prirodnim putem.

Iako je ovo obeshrabrilo mnoge, nije obeshrabrilo sve. 1990 godine na međunarodnom sajmu cvijeća u Japanu je predstavljena prva “prirodno” uzgojena plava ruža. Plave ruže su danas genetski modificirani cvijet, što znači da je njihov uzgoj nemoguć na jednostavan način kao kada bi zasadili ruže u vrtu. Plava ruža je zaradila simboliku luksuza. Danas ako želite nabaviti izvornu plavu ružu, njen primjerak ćete platiti i do 10 puta više nego obične ruže, ali srećom cvjećari su pronašli trik koji je omogućio svima nama da možemo poklonit luksuz.

Plave ruže kao poklon

I dok su “prirodne” plave ruže ne samo skupe nego i kompliciranije za nabaviti, kao što smo naveli, cvjećari su se poslužili trikovima kako bi nam svima omogućili kupnju plavih ruža. O čemu je riječ? Sve plave ruže koje danas nalazimo u cvjećarnama su zapravo bojane ruže. Cvjećari uzimaju bijele i ruže pastelnih boja kako bi kreirali plavu boju različitih nijansa. Plava ruža ima simboliku luksuza, ali isto tako sam izgled takve ruže oduševljava svojom pomalo nezemaljskom ljepotom. Nerijetko možemo vidjeti ruže plave do ljubičaste boje na raznim ceremonijama.

U nekim kulturama danas je plava ruža znak pripadnosti kraljevskoj obitelji ili krvi, stoga se prava plava ruža poklanja samo najcjenjenijim predstavnicima kako bi se putem njih iskazao znak poštovanja i divljenja. Plava ruža isto tako može biti ekskluzivan poklon za djevojku ili ženu. Ove ruže su danas idealne za obilježavanje svakog malo boljeg slavlja, kao znak pažnje ili bez razloga. Postoji vjerovanje da ako muškarac pokloni buket plavih ruža svojoj dami da on putem njih izražava svoje divljenje prema njenoj posebnoj istinskoj ljepoti.

Gdje kupiti plave ruže?

Pošto je riječ o posebnoj vrsti ruže, točnije o ruži koja je obojena, možemo ju kupiti jedino u cvjećarni. Danas možemo pronaći lažne sadnice koje obećaju rast plave ruže, što je naravno nemoguće. “Prave” plave ruže se danas dobivaju genetski modificiranim putem zahvaljujući trudu znanstvenika i napredne tehnologije. Zašto je postoji plava ruža u prirodi? Ruže su sebi nemaju pigment koji bi omogućio njihovim laticama plavu boju, i upravo iz tog razloga ne možemo pronaći plavu ružu u prirodi.

Bez obzira na sve navedeno, cvjećari boje bijele i pastelne ruže u plavu boju kako bi svatko od nas mogao kupiti i pokloniti ruže plave boje. Iako je njihovo primarno značenje luksuz, divljenje i poštovanje, u samoj umjetnosti i književnosti možemo pronaći kao je njihova simbolika također ljubav i dobrostanje. U ljubavi njen poklon predstavlja sretan završetak i trud u izgradnji odnosa. Također se uz plavu ružu veže i značenje nemogućeg i neostvarivog, jer sam cvijet sam po sebi nije prirodan. Plava ruža je svakako poseban cvijet, obavijen je šarmom i misterioznošću.

Tagovi: