Ruže lončanice

Ruže lončanice

Ruže lončanice na balkonima

Ruža kraljica cvijeća je stoljećima uzgajana u vrtovima, te postoje preko 3000 različitih vrsta ruža koje krase i vrtove i balkone i domove. Ruže lončanice su vrlo popularne za uzgoj na balkonima, ali mogu biti smještene i u vrtovima. Mirisne ruže lončanice mogu od vašeg balkona napraviti oazu u kojoj ćete uživati ne samo u pogledu već i u intenzivnom mirisu koji vas okružuje.

Ruže na balkonu jedino neće uspijevati ako je vaš balkon na sjevernoj strani jer ružama je barem dio dana potrebna sunčeva svjetlost, no i to isto nije dobro da budu izložene cijeli dan na suncu, pa pokušajte svojim ružama na balkonu napraviti neku zaštitu ako je balkon zapravo cijeli dan na suncu, pogotovo u ljeti.

Od preko 3000 vrsta vrlo ćete lako odabrati ruže za svoj balkon nakon što se posavjetujete sa prodavačima koji vam mogu dati puno korisnih savjeta kako uzgajati, prihranjivati, vlažiti i njegovati vaše ruže na balkonu. Ako želite imati cijeli balkon ukrašen ružama onda ćete odabrati ruže koje se zovu hibridne čajevke koje su tamno crvene boje i vrlo su otporne na različite vanjske utjecaje.

Patuljaste ruže lončanice

Patuljaste ruže lončanice vrlo su popularne zbog svoj niskog rasta i prikladne su za balkone, terase, lođe, vrtove, ali i zimske vrtove i unutrašnjost doma. Ono što u početku trebate pripaziti da s obzirom na veličinu ruže odaberete i pravilnu veličinu lončanice. Ukoliko ćete uzgajati grm ruže lončanica treba biti promjera barem 40 -tak centimetara, a za patuljaste ruže lončanice će vam biti dovoljan i promjer od 20-tak, odnosno 30-tak centimetara. Naravno kao i kod svake lončanice pripazite da na dnu ima otvore gdje će otjecati višak vode u podložak iz kojeg će biljka ponovo crpiti vodu.

Patuljaste ruže mogu izgledati vrlo elegantno raspoređene bilo da se radi o vašem vrtu ili terasi, naročito ako ih uskladite u bojama, ali i ako volite šarene ruže koje su prošarane bojama, vaša će terasa, vrt ili balkon izgledati veselo i razigrano. Ruže su biljke koje vole vodu, no ne previše, a kada su ruže smještene u lončanicama ovisit će o vama njihova potreba za vodom, stoga ih nemojte zaboraviti redovno zalijevati i prihranjivati.

Mini ruže lončanice

Mini ruže lončanice su doista mini ruže, koje imaju male glavice cvjetova i namijenjene su ukrašavanju manjih prostora, te su stoga postale vrlo popularne jer ne zauzimaju puno mjesta i može ih se smjestiti bilo gdje ako ima izvora svjetlosti, pa čak i u unutrašnjost doma.

Mini ruže lončanice nisu zahtjevne za uzgoj i vrlo su otporne na vanjske utjecaje. Iako su njihovi cvjetovi mali, mini ruže su pune cvjetova i pupoljaka koje cvatu tokom cijelog proljetnog, ljetnog i jesenskog perioda. Vrlo su otporne na hladnoću i mrazove pa ih možete držati i vani, ali ih ipak zimi zaštitite od minus stupnjeva jer su smještene u lončanicama koje se mogu zalediti.

Kako bi bolje uspijevale na dno lončanice stavite malo šljunka ili kamenčića da bi voda mogla normalno otjecati. Koristite substrate za prihranjivanje zemlje kako bi mini ruža imala dovoljno hranjivih sastojaka u svojoj lončanici. I ono što uz vodu svakoj ruži treba jer svjetlost barem otprilike pet sati na dan sunca i vaše će ruže biti zahvalne svojim izgledom i mirisom.

Tagovi: