Ruže u tegli

Ruže u tegli

Ruže u tegli i ukratko o ružama

Cvijeće je jedno od načina na koji možete ukrasiti svoje dvorište ili unijeti dašak prirode i života u svoj dom. Mnogi od nas koji žive primjerice u stanovima pronađu načina kako da si stvore svoj mali zeleni raj bez obzira na to imaju li neki mali komad zemlje ili balkon. Postoje razno raznih vrsta cvijeća među kojima možete odabrati za vrt ili dom, ali najpopularnija među svima njima je definitivno ruža! Nema tko ne voli ruže, a ona je tako popularna da se koristi i u kozmetici kao i u prehrambenoj industriji. Sa svojim opojnim mirisom i predivnim bojama u kojima dolazi, nije ni čudo da ih mnogi ljudi imaju u dvorištu ili drže ruže u tegli. Iako će mnogi pomisliti da se ruža može imati samo u dvorištu ujedno se ona može uzgojiti i u teglama, te postoje vrste ruže u tegli koja se može tako držati, a više o tome slijedi u nastavku.

Kakve sve ruže u tegli se mogu držati

Ruže spadaju u istoimenu porodicu drvenastih bilja, te se isto tako dijele na 4 potporodice i sveukupno na svijetu ima oko 4000 vrste ruža! Ruže dolaze u širokom rangu boja, od bijele, žute i narančaste sve do crvene, ružičaste i ciklam boje, koje naravno od variraju u nijansama, i često možete pronaći šatirane ruže poput kombinacije crvene i žute boje, koja se još može nazvati i vatrena ruža. Ruže se ne razlikuju samo po bojama već ujedno se mogu razlikovati po boji stabljike koja može biti smeđa ili zelena, listovi koji mogu biti mat ili sjajne, trnje koje može biti ravno ili zavinuto pod kutom od 45 stupnjeva i slično. Osim što se ruže uzgajaju u dvorištima, one također mogu uspjeti kao ruže u tegli. U pitanju su minijaturne ruže u tegli koje se uzgajaju kao sobno bilje, ali može i na balkonu tokom ugodnih dana živjeti, te se slično brinite o njima kao i o vanjskim ružama.

Kako uzgojiti ruže u tegli i održati ih

Ruže u tegli, kao što smo vam to i ranije spomenuli malo, se uzgaja i održava kao i vanjske ruže. Ruže u tegli možete nabaviti u svakoj dobroj cvjećarni, te nisu nimalo skupe. Prilikom posađivanja ruža u tegli, bitno je da koristite kvalitetnu zemlju za cvijeće koja je dobro propusna, te je bitno da koristite teglu koja ima drenažu, jer za ruže nije dobro da njihov korijen stoji u vodi. Također, pobrinite se da ruža ima mjesta za rast i širenje korijena u tegli. Prilikom smještanja tegle s ružom, pazite da dobiva dovoljno svjetlosti, ali da se nalazi u polusjeni. Ukoliko ružu držite na balkonu, pazite da je ne samo zaštićena od sunca već ujedno i od vjetrova, jer ih ne podnosi najbolje, stoga ju držite uza zid. Tokom njenog uzgoja, pazite da ju obrezujete, zalijevate i gnojite kao što biste i pravu veliku ružu. Za jesen ju obrezujte i zagnojite, dok za zimu ju stavite unutra.

Tagovi: