Cvijeće za groblje

Cvijeće za groblje

Cvijeće za groblje krizanteme

Tradicionalno u našim krajevima cvijeće za groblje su krizanteme, no da li svi znamo odakle potječu krizanteme i koju simboliku one nose. Krizanteme su u Europu stigle iz Japana odakle potječu, te u Japanu simbolika krizantema ja sreća, moć i vječno blagostanje. Upravo zbog tog značaja u našim su krajevima krizanteme opće prihvaćeno cvijeće za groblje. Iako ih najviše nosimo na groblja za dan Svih Svetih i uoči tog dana, trebamo znati da je njihov uzgoj pogotovo u jesenskim mjesecima prilično zahtjevan da bi biljka uspjela procvjetati.

Krizantema u našim krajevima ima simboliku žalosti, tuge, prolaznosti i smrti, te je uobičajeno da se ovaj cvijet nosi na grob pokojniku. Čak je u grčkoj mitologiji krizantema okarakterizirana kao simbol smrti iz mita o nimfi Klitiji koja se zaljubila u Helija boga sunca kojem se sviđala Klitijina sestra Leukotoja. Nakon smrti Leukotoje, Klitija je otišla u pustinju i tjedan dana gledala samo u sunce bez jela i pića, no nakon tjedan dana je umrla i iz njenog se tijela razvio ovaj cvijet krizantema koji danas simbolizira smrt i tugu.

Cvijeće za groblje neven

Neven je svima jako dobro poznat kao ljekovito bilje, no neven je i prikladno cvijeće za groblje. Neven simbolizira tugu, žalost zbog gubitka voljene osobe. Ova biljka je simbol povezivanja smrti i ljubavi, kao što liječi ljudsko tijelo za života, tako i čuva dušu pokojnika u smrti.

Postoji vjerovanje da neven kao cvijeće za groblje ne samo što lijepo izgleda i cvate cijelo ljeto, neven štiti dušu pokojnika od zlih duhova i zlih magija. Neven se može staviti na grob u vazu, ali i u teglici, no još je najbolje ako se može zasaditi na grob pokojnika. Neven je višegodišnja biljka, pa kako ujesen ocvate tako će sjemenke pasti na zemlju i u proljeće će niknuti nove biljke nevena.

Višak biljaka možete presaditi negdje drugdje ili baciti, tako da grob pokojnika izgleda uredno i lijepo, a neven će čuvati dušu pokojnika od zlih sila. Ako uz neven dodate i neke zimzelene biljke niskog rasta sve zajedno izgledat će dostojanstveno i časno.

Cvijeće za groblje koje možete posaditi

Postoji i cvijeće za groblje koje se može posaditi na grob pokojnika te će ukrašavati grob dulje vrijeme, barem za vrijeme cvatnje. Osim nevena koji čuva dušu pokojnika na grob se mogu posaditi i druge biljke koje će ukrašavati grob.

Iris je još jedno cvijeće koje vrlo često sadi na grobovima i može biti plave, bijele, lila ili ljubičaste boje. Iris je tradicionalno cvijeće za pokojnike i trajnica je koja će se držati godinama. Jaglac je biljka koja je zaštićena u našoj zemlji i doista može rasti na različitim vrstama tla, cvate u proljeće i uspijeva i u sjenovitim dijelovima.

Đurđice su trajnice koje svojim zvonastim cvjetovima podsjećaju na suze i simboliziraju tugu, kao trajnice mogu se održati u hladu i polusjeni na grobu pokojnika i nisu zahtjevne u smislu održavanja i prihranjivanja. Uz đurđice vrlo često na grobovima se mogu naći i posađene maćuhice iako su kratkog vijeka cvjetanja, ali i tratinčice koje su zapravo vrlo lijepo poljsko cvijeće, a mogu biti i cvijeće za groblje i ukrašavati grob.

Tagovi: