Cvijeće za vrt

Cvijeće za vrt

Cvijeće za vrt trajnice

Cvijeće za vrt koje je ujedno i biljka trajnica omiljeno je cvijeće koje će svaka domaćica posaditi ili posijati u svom vrtu. Trajnice su biljke koje u pravilu ne zahtijevaju puno vremena i brige oko njihovog održavanja i uglavnom uspijevaju u svim vrstama tla, na suncu ili polusjeni i sjeni.

Uz ruže poznate su i kadife kao trajnice koje je odličan izbor za cvijeće za vrt jer su vrlo otporne, prekrasnih boja i gustih cvjetova, mogu uspijevati na suhom ali i vlažnom tlu. Ne zahtijevaju da ih se svakodnevno zalijeva osim ako su u ljeti direktno izložene suncu cijeli dan tada će se lagano od sunca spržiti, no čim ih zalijete njihovo će lišće biti kao novo. Ako ih smjestite na sunce pobrinite se da ih posadite na gusto jer će na taj način prikrivati zemlju i čuvati vlagu tokom vrućih ljetnih mjeseci.

Neven je također trajnica koja je ljekovita biljka i prekrasnog cvijeta koja ne zahtjeva puno pažnje. Hortenzije su grmoliko cvijeće koje ukrašava brojne vrtove kao i jorgovani svojim prekrasnim bojama od ljubičaste, plave i bijele boje. Ljiljani su visoke trajnice koji najbolje uspijevaju na suncu poput vrtnih suncokreta jer se vole okretati prema suncu. Lavande su tradicionalne trajnice koje ukrašavaju vrtove diljem naše zemlje i uspijevaju u kontinentalnim i morskim krajevima.

Cvijeće za vrt jednogodišnje biljke

U skupinu kojoj pripada cvijeće za vrt kao jednogodišnje biljke se također mogu spomenuti i kadife i neven jer ih zapravo svake godine uzgajate iz sjemena prošlogodišnje biljke, no upravo zato i tretiraju kao trajnice jer se same obnavljaju.

No, kao cvijeće za vrt koje je definitivno jednogodišnje su maćuhice koje ćete morati svake godine ili uzgojiti sami iz sjemena ili kupiti sadnice. Maćuhice kratko cvatu u proljeće ali su prekrasnih boja, te mješovite gdje su im cvjetovi ispremiješani bojama od žute do plave, i ljubičaste.

Cinija i crnika su jednogodišnje biljke koje cvatu od lipnja do rujna, a siju se početkom ožujka. Dragoljub je poput nevena ljekovita biljka i cvate od ranog ljeta do kasne jeseni. Lijepa kata je nadaleko poznata po svojim prekrasnim gustim cvjetovima, niskog je rasta i gustih cvjetova, a lijepi dečko cvate i do listopada i uspijeva rasti i u polusjeni.

Mak je obično cvijeće koje se nalazi na poljima uz žitarice, no možete ga posaditi ili posijati i u svojim vrtovima i ubirati plodove svog prirodno uzgojenog maka. Mak cvate od svibnja do srpnja i prekrasne je crvene boje. Jednogodišnji sljez najbolje uspijeva na području Mediterana, no nalazimo ga i u kontinentalnim vrtovima.

Cvijeće za vrt u sjeni i hladu

Cvijeće za vrt u polusjeni, sjeni ili u hladu ispod nekog stabla ne zahtjeva veliku količinu sunčeve energije, odnosno zapravo im i odgovara hladovina. Hortenzije su grmoliko cvijeće koje voli hlad i sjenu jer na direktnom suncu hortenzije traže dosta vode kako bi opstale, no u hladu mogu preživjeti ukoliko nije sušno razdoblje samo uz kišnicu.

Uz hortenzije cvijeće za vrt koje voli hlad i sjenu su i đurđice, lovor višnja koja također cvate ali zbog pretežito zelenog lišća više se koristi kao grmoliki ukras. Rododendron, kukurijek, te brojne lukovičaste biljke su odličan izbor ukoliko je vaš vrt u sjeni ili hladu nekog drveća ili kuće. Šumske ciklame, zumbuli, šafrani vole sjenovita područja i odgovara im polusjena koja nije direktno izložena suncu.

Gorka metvica je ljubičasta niska trajnica čiji cvjetovi podsjećaju na boju lavande, cvate tokom cijelog ljeta, a ukoliko odrežete suhe stabljike do jeseni će potjerati nove izdanke koji će cvasti do jeseni.

Tagovi: