Moderni buketi cvijeća

Moderni buketi cvijeća

Takmičenja cvjećara i moderni buketi cvijeća

Praznik cvijeća, festival cvijeća, takmičenje cvjećara i moderni buketi cvijeća su u vrlo uskoj vezi jer donose nove trendove u izboru i aranžiranju cvijeća, a samo vezanje buketa dižu na jednu višu, umjetničku razinu. I kao što vrhunski sajmovi visoke mode diktiraju sezonske trendove odijevanja, boja, kombinacija, frizura, obuće, modnih detalja, tako i festivali cvijeća svake godine, širom svijeta podižu ljestvicu aranžiranja kroz smjele, originalne i odvažne kreacije cvjećara koji se onda trendovski šire diljem svijeta.

Cvijet je možda najljepše Božje djelo, a moderni buketi cvijeća su najljepše cvjetne kompozicije koje slažu kreativne ljudske ruke. Neki cvjećari stare kompozicije i načine upakiraju na nov način, a neki će i dalje koristiti ukrasni papir za umatanje, već poznate košarice svih oblika i veličina, nešto novije ukrasne kutije, ali će izbor cvijeća i njihovo međusobno kombiniranje biti novi, do sada neviđeni. Oni kreativniji cvjećari čak i svoje cvjećarnice nazivaju “cvjetni atelier” koji obećava čaroliju.

Aranžiranje je umijeće a moderni buketi cvijeća mogu biti umjetnost

Javni prostori i javna događanja su nezamisliva bez ukrašavanja cvijećem, čak i suhoparna politička okupljanja i kongresi imaju na stolu neki upečatljiv cvjetni aranžman ili kompoziciju. O privatnim proslavama u svim mogućim zgodama ili ukrašavanju doma za posebne zgode da se ne priča. Posebne intimne prigode traže možda posebnu cvjetnu gestu, a aranžiranje je umijeće a moderni buketi cvijeća mogu biti umjetnost i najčešće to i jesu. Skoro da je nemoguće napraviti dva identična buketa.

Buket sam po sebi podrazumijeva umijeće slaganja cvijeća, a moderni buketi cvijeća i s neuglednim cvjetovima, nešto zelenila i odvažni dodatak nečega što možda i ne bi nazvali cvijetom mogu postići čudesan efekt. Ako neobičnoj kompoziciji dodaju i neobično pakiranje čarolija će biti potpuna. Na očaravanje cvijećem u vladarskim palačama i vilama bogataša se troše ogromne svote novca, bez žaljenja, jer raskošni buketi vrijede svakog novčića. Čini se da svaki cvijet u buketu dira jednu strunu duše u promatraču.

Moderni buketi cvijeća kao inspiracija i motivacija

Skoro da nema poznatijeg slikara na svijetu koji nije naslikao bar jednu cvjetnu čaroliju u nekom raskošnom buketu, barem onako, za svoju dušu i sljedeći slikarstvo možemo pratiti koliko je cvijeće inspirativno i kako su se trendovi slaganja buketa mijenjali kroz epohe i kroz pojedine kulture. I danas, moderni buketi cvijeća kao inspiracija i motivacija funkcioniraju kao i nekada. Mnogi ljudi posjećuju festivale cvijeća da se nadive, inspiriraju i motiviraju ili barem nahrane dušu ljepotom.

Moderni buketi cvijeća kao novi načini aranžiranja i slaganja cvjetnih kompozicija nalaze svoje mjesto i u sakralnim objektima, kapelicama, crkvama, katedralama i hramovima drugih religija. Cvijeće pojačava vizualni dojam, djeluje motivirajuće ili smirujuće, ovisno o tome kako je složeno, iskombinirano i koje boje dominiraju. Radionice aranžiranja i vezanja cvijeća su vrlo popularne u cijelom svijetu i prateći sadržaj su svih festivala cvijeća. Aranžiranje ima neka svoja osnovna pravila, ali dodavanjem nekih svojih poteza dajete osobni potpis svom buketu.

Tagovi: