Ruže čajevke

Ruže čajevke

Ruže čajevke u vrtu

Što je vrt bez barem jedne vrste ruža? Znamo da svatko tko vodi brigu o izgledu svojeg vrta sigurno ima posađenu jednu ružu. Ruže traže cjelogodišnje održavanje kako bi one u proljeće i ljeto mogle obilno cvast. Koji tip ruže odabrati za svoj vrt? Ruže čajevke. Ovo su ruže iz skupine čajevki i danas su svakako najpopularnije ruže za uzgoj. Nastale su prije otprilike 140 godina u Francuskoj zahvaljujući vrtlaru imenom Guillot koji se prvi okušao u križanju kineske sorte čajevke s tadašnjom ružom sorte Remontant.

Sorta koja je nastala križanjem nazvana je La France. Ova sorta se odlikovala predivnim i većim cvjetovima, sjajnijim lišćem i dugotrajnijim cvatom. Od tada pa do danas dobili smo brojne vrste ruže čajevke koje danas dolaze u varijaciji raznih boja, cvjetova, uspravnosti stapka. Često se mnogi početnici u vrtlarenju pitaju koja sorta ruža je najbolja? Čajevke su svakako najčešći izbor. Njihov grm kada krene cvast može narasti od 80 do 120 cm, i često plijeni pažnju mnogih. Kod sanje je jedino preporučljivo obratiti pozornost da se sade na razmak od 40 cm.

Ruže čajevke i osnovna briga o njima

Ruže čajevke su s razlogom najzastupljenije ruže koje danas nalazimo u mnogim vrtovima. Osim što su bujnog prirasta kada se razgranaju, one su također pogodne za rezanje i oblikovanje, što ih čini idealnima za svaki vrt. Obično se sade pored kakvih ulaza ili staza, jer kako se šire mogu upotpuniti prostor. Kod sadnje je važno obratiti pozornost da se posade na osunčano mjesto. Ruže čajevke dolaze u bijeloj, zlatno žutoj, blago narančastoj, rozoj, pastelnoj, i crvenoj boji. Kako voditi brigu o navedenim ružama?

Ako ste se odlučili na maleni uzgoj ovih ruža, tada je potrebno da znate par činjenica o njima. Iako rastu gusto, ove ruže nisu fan propuha ili vjetra, tako da je poželjno da nisu zasađene na mjestu gdje postoje direktni naleti vjetra. Tokom ljeta potrebno ih je malo obrezati i zalijevati, cvjetove koji su ocvali je potrebno odstraniti. Zalijevaju se rjeđe, ali obilnije, što znači da se zalijevaju jednom tjedno. Nažalost mnoge sadnice ruža su u početku izložene mnogim bolestima i štetočinama, što znači da je potrebno redovito pratiti njihov rast i razvoj i ukoliko primijetite štetočine na vrijeme primijeniti odgovarajuće preparate protiv njih.

Ruže čajevke i gdje ih kupiti?

Ako vam je ovo prvi susret sa navedenom sortom ruže, tada je najbolje da svoje prve sadnice ili teglice kupite kod svojeg cvjećara. Cvjećar će vam detaljno objasniti kako pravilno zasaditi i voditi brigu o ružama. Ruže čajevke je također moguće nabaviti u rasadniku ili vrtnom centru. Ono što bi svakako trebali znati prije odabira sadnice je koju boju želite i mjesto gdje ćete ju zasaditi. Mnogi često misle kako je dovoljno iskopati rupu i gurnuti sadnicu u nju, što je kako će vam stručnjak od kojeg uzimate sadnicu objasniti sasvim krivo.

Površinu za sadnju je potrebno dobro pripremiti, točnije za početak ju iskopati do dubine od 40 cm i u nju dodati gnoj i treset. Prije same sadnje ruže čajevke je dobro držati nekoliko sati u vodi, nakon čega je potrebno podrezati korijenje do zdravog tkiva. Kod prvih mjeseci nakon sadnje potrebno je sadnicu redovito zalijevati. Ruže će tražiti vaše vrijeme i brigu, tako je da je poželjno da se pripremite na njihov kalendar, točnije kalendar radova u ružičnjaku koji traje u proljeće i ljeto.

Tagovi: