Ruže sadnice

Ruže sadnice

Ruže sadnice i što su ruže?

Ruža, koja se još naziva i prava ruža, je drvenasta biljka trajnica koja potječe iz porodice Ružovki. Postoje mnogobrojne vrste, hibridi kao i kultivari ruža koje dolaze u razno raznim veličinama grmova i bojama cvjetova. Ne samo što se ruže sadnice mogu uzgojiti u minijaturne grmove koje imate u svojem vlastitom dvorištu, već ujedno oni mogu izrasti i biti uzgojeni u ogromne grmove koji mogu pokrivati stotine metara kvadratnih. Ruže sadnice koje možete kupiti dolaze u raznim bojama i svaka od tih boja ima neko svoje posebno značenje. Primjerice, crvena ruža, kao što mi svi to već do sada i znamo, označava ljubav i često se poklanja između partnera tokom perioda Valentinova, Dana žene, Dana majki kao i za rođendane i godišnjice. Bijele ruže označavaju platonsku ljubav, kao što to može biti ljubav među prijateljima. Žute ruže označavaju ljubomoru, i često buket crvenih ruža među kojima se nalazi jedna žuta ruža, to nosi veoma specifično značenje. Narančasta ruža poručuje svojem prijatelju tjelesnu strast. Inače, kada se nešto kaže pod ružom odnosno sub rosa, to znači da je to nekakva tajna. Također, ruže dolaze i u ružičastim bojama, te mogu isto tako biti šatirane s raznim bojama poput crvene i žute.

Kakve ruže sadnice postoje?

Ruža je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ukrasnih bilja na svijetu te stoga nije ni čudo što se ona naziva kraljicom svih cvijeća. Kao glavni razlog zbog čega su ruže sadnice tako popularne među ljudima je zbog toga što dolazi u raznim bojama i šarenim kombinacija, ima privlačni miris, te se može fino uklopiti u dvorištu i oblikovati u razne oblike i uzgojiti na razne visine. Osim toga, porodica ruža je bogata s čak 4000 vrsta ruža te su one podijeljene na 4 potporodice. Ruža se može veoma lako prepoznati sa svojim drvenastom stabljikom crvene ili zelene boje koja je na gusto ili čak na rijetko prekrivena s trnjem koje može biti ravno ili blago zavinuto. Listovi ruže sadnice mogu biti mat ili sjajne, crvene ili zelene boje, te su oni nazubljeni po rubu. Cvjetovi ruže su dvospolni te se oni mogu sami razmnožavati. Ruže vole umjereno vlažno tlo, te se one ne smiju saditi u tlu gdje se voda može zadržavati jer nije dobro za njezin korijen. Također ne smijete ih saditi tamo gdje je već bila ruža zbog mogućnosti širenja bolesti.

Gdje kupiti ruže sadnice?

Kada sadite ruže sadnice, bitno je da joj osigurate otvoreni prostor gdje je zaštićena od vjetrova. Njima odgovara mjesto gdje ima puno svjetlosti, no dobro je da bude djelomično sjenovito, jer će u takvim uvjetima puno bolje rasti i obilato cvjetati. Što se tiče tla, odgovara im ravan ili blago nagnuti teren. Što se tiče temperature, ruže sadnice podnose do minimalne temperature od -18 stupnjeva Celzijusa, dok joj je idealna temperatura 25 stupnjeva Celzijusa tokom dana, a tokom noći ne manje od 15 stupnjeva. One vole umjerene temperature, i svaka nagla promjena loše na njih djeluje, posebice dok su još mlade. Bitno je da tokom godine ruže podrezujete, okopavate, zalijevate, štitite od bolesti i drugih štetočina te da ih prihranjujete. Tokom prvih mjeseci od kada ste ih zasadili bitno je da ih često zalijevate kako im korijen ne bi propao, dok za jesen trebate dati gnojivo, dok tokom zime ih trebate zagrnuti oko vrata korijena ispod zemlje i oko stabljike. Sadnice ruže možete kupiti kod svakog dobrog cvjećara, te ih isto tako možete kupiti i online u ovo moderno doba, a cijene njihove se kreću ovisno o tome koju vrstu sadnice kupujete.

Tagovi: