Žute ruže

Žute ruže

Žute ruže i njihovo značenje

Ruže su danas svakako najomiljeniji i najpoželjniji cvijet. Njihovih uzgojem stvorene su mnoge sorte, tako da je sasvim lagano odabrati i pokloniti ružu koja daje određenu simboliku. Iako mnogi često ne razmišljaju o simbolici iza određene boje ruže, ona je itekako bitna. Crvena ruža je svakako klasik i najpopularnija boja, ali što je s ostalim bojama? Što primjerice znače žute ruže? Postoji nekoliko značenja koja se mogu povezati sa žutim ružama. U Aziji su one povezuju sa suncem i njegovim sjajem, procvatom, prosperitetom i osjećajem radosti.

Suprotno navedenome, Slavenski narod smatra žute ruže znakom nevjere ili rastanka. Danas je njihovo značenje sasvim drugačije u odnosu na prošlost. Njihova vedra boja se danas povezuje s toplim osjećajima, sretnim emocijama i duhovnom radosti. Danas žutu ružu darujemo kao izraz poštovanja i divljenja, možemo ih darovati kao znak oprosta ili zaborava. Buket žutih ruža često predstavlja snagu i vedrinu osobe kojoj se daruje. Kada buket žutih ruža darujemo osobi koja je možda obeshrabrena ili bolesna on mijenja svoju simboliku u želje boljeg zdravlja te dobrobiti.

Žute ruže kao poklon

Svaka ruža može biti poklon jer svaka ruža ima svoju određenu simboliku. Kada se poklanjaju žute ruže i zašto? Žute ruže se često poklanjaju talentiranim osobama kao znak uspjeha, trijumfa ili promocije. Iako djevojke svakako najčešće dobivaju crvene ruže, njima se isto tako mogu pokloniti ruže žute boje. Svijetlo cvijeće žarkih boja uvijek povezujemo sa simbolom mladosti, entuzijazma, novih dojmova i životnih prekretnica. Buket žutih ruža se poklanja djevojci kada se želi izraziti suosjećanje.

Kada suprug kupi svojoj ženi buket žutih ruža, suprotno nekadašnjih vjerovanjima ono ne znači nevjeru ili prekid, već znak radosti. Žuta ruža svakako ima jaku simboliku, bilo da je riječ o njoj jednoj ili cijelome buketu. Cvjećari će uvijek naglašavati kako žuta ruža ili bilo koji drugi cvijet žarke boji sa sobom donosi i određenu pozitivnu energiju. Žuta ruža se može darovati zasebno ili u buketu, može se darovati bilo kada ovisno o situaciji. Isto tako važno je naglasiti kako neki ljudi jednostavno vole navedenu boju ruže i kako nekima nije bitno njeno značenje i simbolika.

Gdje kupiti žute ruže?

Neovisno o boji ruže, ruža u samom jeziku cvijeća svakako znači samopouzdanje. Često to možemo vidjeti po osobama koje kupuju ruže za razne prigode. Povijest ruža je iznimno bogata i zanimljiva, i gotovo da ne postoji narod koji nema neku legendu koja se odnosi na simboliku ruža ili na njihovo poklanjanje. Danas ružu možemo darovati zasebno ili u buketu, i to naravno isto donosi određeno značenje. Ruže su do 19. stoljeća se koristile kao definicija odnosa. Od davnina se usvojila definicija vezana za buket ruža i što on predstavlja.

Tako primjerice 3 crvene ruže se daruju voljenima, 5 ruža bilo koje boje se daruju za sreću ili povodom rođendana za lijepe želje, 9 ruža ima simboliku divljenja, dok se 15 ruža poklanja za godišnjicu ili vjenčanja. 21 ruža predstavlja znak ljubavi, dok su 29 ruža znak vječne ljubavi. Česti su i buketi od 101 ruže što je znak vječite vjernosti i ljubavi prema jednoj osobi. Žute ruže se mogu kombinirati u sve navedene bukete. Gdje kupiti žute ruže? Odgovor je kod svakog cvjećara koji će vam rado objasniti njihovu simboliku, u vrtnom centru i u dućanima koji imaju asortiman cvijeća.

Tagovi: