Ruže stablašice

Ruže stablašice

Ruže stablašice i ukratko o ružama

Od svih cvijeća koje postoje na svijetu, ruža je uvjerljivo najpoznatija i najpopularnija ukrasna biljka među ljudima, stoga nas niti ne čudi što se ona naziva kraljicom među biljkama. Ruža je ujedno i naziv roda višegodišnjeg drvenaste biljke. Razlog zbog čega je omiljena među svim generacijama je zbog toga što dolazi u raznim mogućim bojama te ima predivan miris koji većina nas jako voli, zbog čega se od nje proizvodi ružina vodica koja se koristi u kozmetici i prehrambenoj industriji. Postoji čak preko 4000 različitih vrsta ruže i dijele su u 4 potporodice, a najpopularnije u zadnje vrijeme su postale ruže stablašice koje liče na minijaturno stablo voćke sa svojim jedinstvenim oblikom. Ruže stablašice su s razlogom ukrašavale kraljevske vrtove i dugi niz vremena su se samo tamo i nalazile, no s vremenom su postale dostupne za sve ljude i sada svatko si može napraviti svoj vlastiti mali kraljevski vrt uz ovu vrstu ruže!

Ruže stablašice i vrste ruža

Generalno, ruže imaju stabljike koje su zelene ili crvene boje, te su na gusto ili rijetko prekrivene s trnjem, te imaju raspoređene sjajne ili mat, zelene, nazubljene listove. No, kod ruže stablašice one imaju glatku stabljiku koja je uglavnom zelene boje, s povremenim iznimkama gdje su stabljike zlatno zelene boje. Na njihovim stabljikama nemaju niti trnje niti listove, one su posve gole kao klasične voćke. Listovi se pojavljuju tek u krošnji gdje su listovi zelene boje i na gusto prekrivaju grane. Ruže stablašice dolaze u širokom rasponu boju, od kojih su najzastupljenije ružičaste, narančaste, žute, crvene i bijele boje. Zanimljivo je za znati značenje boja ruža, kojih se i dan danas ljudi drže kada kupuju za svoju voljenu osobu buket ruža. Crvene ruže, naravno, označavaju ljubav prema osobi, dok bijele su simbol platonske ljubavi. Žute ruže označavaju ljubomoru, posebice ako se u buketu crvenih ruža nalazi jedna žuta ruža, dok narančaste ruže su pokazatelj tjelesne strasti kada se nekome poklanja.

Ruže stablašice i uzgoj ruže

Prilikom sadnje ruže stablašice, bitno je da pripazite na sljedeće bitke stavke prije nego što kupite ružu. Teren na kojemu želite posaditi ružu mora biti umjereno vlažno, ali ne pretjerano primjerice da se na tom tlu sadržava voda jer to ne odgovara korijenu ruže. Također, tlo može biti neutralno ili slabo kiselo, te mora biti dobro drenirano tlo. Ružama pašu ravni ili blago nagnuti tereni, te je bitno da na tom dijelu je zaštićena od jakih vjetrova i da prima dovoljno svjetlosti, ali da je i dalje zaštićena od jakog sunca. Što se tiče temperature, ruže stablašice dobro podnašaju niske temperature, te mogu preživjeti i do -18 stupnjeva Celzijusa. Vole umjerene temperature oko 25 stupnjeva tokom dana te 15 stupnjeva tokom noći. Svaka nagla promjena ne pogoduje im, barem dok su još mlade. Bitno je da tokom godine vodite računa oko zalijevanja, zaštite od bolesti i nametnika, gnojenju, okopavanju i orezivanju, posebice tokom prve godine kada ste ju posadili, tada je bitno da dosta zalijevanje nakon sadnje da se korijen dobro primi, da za jesen ju zagnojite i tokom zime zaštitite oko korijena. Ovu vrstu ruža stablašica možete kupiti u kod velikih cvjećarna koje ih nude u svojoj ponudi, te ih možete pronaći čak i preko interneta!

Tagovi: