Vijenci za groblje

Vijenci za groblje

Vijenci za groblje klasični

Klasični vijenci za groblje su vijenci u obliku kruga izrađeni od raznog cvijeća i zelenila koje može biti prema vašem odabiru. Velika većina cvjećarni može organizirati prodaju i naručivanje putem web trgovina gdje možete vidjeti slike, ali se i dogovoriti o izgledu vijenca koji želite naručiti, odnosno vrsti cvijeća koje će se staviti na vijenac. Dogovarate se odmah što će pisati na parti kao vaš posljednji pozdrav pokojniku.

No, vijenci za groblje se mogu naručiti i platiti kad odete sami u cvjećarnu i uživo dogovorite izradu vijenca i teksta koji će pisati na parti. U današnje vrijeme užurbanog života mlađa populacija je sklonija internet narudžbama pa tako i vijence za sprovode naručuje putem weba.

Bez obzira naručujete li uživo ili putem interneta možete dogovoriti da vijenac za sprovod preuzmete osobno ili da ga cvjećarna dostavi na groblje gdje će se odvijati ceremonija sprovoda za preminulu osobu za koju naručujete vijenac kao znak poštovanja i suosjećanja sa tugujućom obitelji.

Vijenci za groblje za polaganje urne

Vijenci za groblje kod polaganja urni su svojom veličinom nešto manji u odnosu na klasične vijence. Vijenci za urne su uobičajeno promjera oko 50 do 60 centimetara jer je i sama urna manja od lijesova koji su dužine i širine ljudskog tijela.

S obzirom na vrstu cvijeća može se dogovoriti da se vijenci za groblje koji se stavljaju pored urne budu prema željama preminule osobe, na primjer ako je osoba voljela hortenzije vijenac može biti napravljen od hortenzija sa vrlo malo zelenila. U pravilu se kod ovakvih vijenaca koji su namijenjeni za urne stavlja više cvijeća nego zelenila, što je obrnuto za klasične vijence kod kojih se stavlja više zelenila nego cvijeća.

I ovi vijenci koji se stavljaju pored urni imaju parte na kojima piše kratki posljednji pozdrav preminuloj osobi u skladu sa odnosom kakav ste imali sa pokojnikom. Za preminulog prijatelja na primjer možete tražiti da se napiše: Posljednji pozdrav prijatelju! Za preminulog bračnog druga ili osobu sa kojom ste bilu u ljubavnoj vezi možete pisati: Počivaj u miru, ljubavi!

Vijenci za groblje u obliku buketnih aranžmana

Vijenci za groblje mogu izgledati i u obliku buketnih aranžmana, odnosno ne moraju biti u obliku kruga kao što izgledaju klasični vijenci za groblje. Buketi aranžmani mogu biti veliki od 80 do 100 centimetara i biti bogati cvijećem, te mogu izgledati i biti puno skuplji nego klasični vijenci.

Aranžmani mogu biti aranžmani koji se stavljaju na lijes pokojnika, te svojom veličinom zapravo pokrivaju lijes preminule osobe. Uobičajeno je da taj aranžman za lijes pokojnika daje najbliža obitelj preminule osobe jer na taj način kroz cvijeće tugujuća je obitelj najbliže pokojniku od kojeg će se zauvijek oprostiti.

Aranžmani za lijes su u velikoj većini aranžirani ružama, kalama, božurima kao raskošnim cvijećem, te se uglavnom u takvim aranžmanima nalaze deseci cvjetova, tako na primjer postoje aranžmani od 90 ruža i slično. Uglavnom su takvi aranžmani za lijes skuplji nego vijenci jer u sebi sadrže veliki broj cvijeća bilo iste vrste ili različite vrste ovisno o tome kakav aranžman želite da se napravi i da ga stave na lijes vaše voljene preminule osobe.

Tagovi: