Vijenci za vrata

Vijenci za vrata

Vijenci za vrata u adventsko doba

Vijenci za vrata se uobičajeno stavljaju u pred adventsko vrijeme u znak dobrodošlice gostima u doba Adventa i slavlja predbožićno doba. Adventski vijenci za vrata su slavljeničkog izgleda koje najavljuje dolazak rođenja Isusa i slavlja za njegovo rođenje na Božić.

Adventski vijenci se za vrata mogu napraviti doista od različitih materijala i ne moraju biti veliki. Ukoliko želite sami napraviti svoj vjenčić za vrata u čast Adventa ali niste vješti u isprepletanju slame ili zimzelenog granja možete kupiti i gotovu okruglu podlogu već isprepletene slame ili zimzelenih granja.

Na tu podlogu doista možete pustiti mašti na volju sa ukrasima koje ćete staviti na svoj vjenčić za vrata. Na ovaj vjenčić za vrata ne morate stavljati svijeće jer će vjenčić visiti pa se svijeće ne bi ni održale pogotovo ne na hladnoći. Vijenac možete ukrasiti prirodnim materijalima poput oraha, štapića cimeta, češera, ukrasima koje ste sami izradili od papira ili tkanine, no možete koristiti i male kuglice koje inače koristite za ukrašavanje bora. Sprej sa šljokicama može ali i ne morate koristiti, sve ovisi o vašoj mašti.

Vijenci za vrata u Usrkršnje vrijeme

Vijenci za vrata se mogu postavljati i u vrijeme Uskrsa, no iako to tradicija ne nalaže, većina kršćana voli na svoja vrata u Uskršnje doba obijestiti vijenac na vrata jer svaki vijenac simbolizira vječnost kao krug.

U doba Uskrsa slavi se uskrsnuće Isusa kao dokaz da postoji život nakon života, da postoji krug vječnosti pa su vijenci za vrata u doba Uskrsa također simbol vjere u uskrsnuće. Kao i kod Adventskih Božićnih vijenaca i kod izrade Uskršnjih vijenaca za vrata možete pustiti mašti na volju. Možete čak i koristiti iste materijale koje ste koristili kod izrade adventskog vijenca za vrata ali sad aih posložite na drugačiji način.

Stavljanjem vjenčića na vrata u doba Uskrsa želite dobrodošlicu svim gostima koji će narednih dana dolaziti u vaš dom na slavlje Uskrsa, te će vas zasigurno pohvaliti i diviti se vašem Uskršnjem vjenčiću za vrata. Vi ćete biti ponosniji ako ste ga sami izradili umjesto da ste kupili gotovi vijenac za vrata.

Vijenci za vrata za svako doba godine

Vijenci za vrata se mogu stavljati na vrata u svako doba godine, čak i kada nije Božićno i Uskršnje doba slavlja. Zatvoreni krug koji stoji na vašim vratima ima duboko značenje vječnosti i vjere jer se život nastavlja i nakon života. Vjenčićem na vratima cijele godine želite poručiti da u vašem domu cijele godine vlada nada, ljubav, radost i mir.

Tako bi trebalo biti u svakom domu bez obzira ima li vjenčić na vratima cijele godine obješen ili ne. Vijenci za vrata se mogu tokom godine mijenjati jer se nakupe prašine koja dolazi od vanjskih utjecaja i kiše i smoga, pogotovo u gradovima. Pa svako toliko kad mijenjate vjenčić za svoja vrata tokom godine možete iznenaditi svoje ukućane svojom maštovitošću i uvijek iznova napraviti novu kreaciju.

Ukoliko imate djecu ili nećake ili unuke izrada vjenčića za vrata može postati zajednička zabava, a time će djeca ujedno učiti i o značenju kruga i veseliti se što mogu sudjelovati u izradi nečeg tako važnog i znakovitog.

Tagovi: