Adventski vijenci

Adventski vijenci

Adventski vijenci što simboliziraju

Adventski vijenci su simbol vječnosti sa svoja tri svojstva krugom, svjetlom i svijećama. Uobičajeno se kao podloga za krug koristi zimzeleno granje ili slama koje se isprepleće u krug. Krug zapravo simbolizira vječnost života koji ne prestaje nakon smrti nego duša osobe odlazi u nebo nastavlja živjeti vječno.

Adventski vijenci obavezno na sebi sadrže četiri svijeće koje se pale po jedna svaku nedjelju prije Božića sa početkom četiri nedjelje prije Božića. Prva svijeća simbolizira nadu, pokajanje što je ujedno simbolika prve nedjelje pred Advent. Druga svijeća se pali druge adventske nedjelje i simbolizira ljubav, još se naziva i Betlehemska svijeća u slavu Isusovih jaslica.

Treća adventska svijeća simbolizira radost jer se bliži Isusovo rođenje, a još se naziva i Pastirska svijeća u čast pastira koji su se radovali skorašnjem Isusovom rođenju. Četvrta se svijeća pali zadnju adventsku nedjelju i predstavlja mir, naziva se Anđeoskom svijećom jer nastupa mir Isusovim rođenjem. Adventski vijenac ima u kršćanstvu veliki značaj i predstavlja običaj koji se i dan danas tradicijski obilježava.

Adventski vijenci u moderno doba

Adventski vijenci u današnje moderno doba vizualno se razlikuju od tradicionalnih adventskih vijenaca prijašnjih stoljeća. No, vizualni izgled doista nije važan nego je važna tradicija i značenje postavljanja adventskog vijenca i običaj paljenja svijeća četiri nedjelje prije Adventa.

Nada, ljubav, radost i mir u kojem god obliku da se pojave imaju jednaku snagu i jednaki značaj. Bez obzira hoće li Adventski vijenci biti napravljeni od zimzelenog granja, slame ili nekih modernih materijala, dok predstavljaju krug sa svijećama koje se pale simbol su slave Adventa i rođenja malog Isusa.

Kada u današnje vrijeme mogu biti izrađeni na primjer od okruglih kutija koje mogu biti baze na koju će se slagati zimzelene grane kojima će se pokriti kutija. Postavite četiri svijeće oko kojih možete staviti ukrase po želji. Ukrasi mogu biti osušene korice limuna ili naranči, češeri, grančice sa bobicama šipka, mogu biti čak i staklene kuglice, a cijeli vijenac možete ukrasiti sjajnim sprejem koji će davati svečani sjaj. Svoj Adventski vijenac možete napraviti prema svojoj mašti kako god želite.

Adventski vijenci ideje za izradu

Adventski vijenci se mogu izrađivati doista u različitima varijantama i mogu biti vrlo maštovito napravljeni. Za svaku ideju koja vam može sinuti najvažnija je baza jer od te baze krećete. Dat ćemo vam nekoliko ideja kako da izradite svoj vlastiti adventski vijenac.

Adventski vijenci se mogu izrađivati na primjer ako krenete od običnog suhog granja vrbe, breze ili zimzelenog granja koje ćete ispreplesti, te ćete dobiti krug na koji ćete slagati svoje ukrase. Ukoliko želite uz svijeće potpuno prirodne ukrase, to mogu biti ljuske oraha, kikiriki u ljuskama, lješnjaci, češeri, te štapići cimeta i dobili ste rustikalan adventski vijenac.

Svoj adventski vijenac možete napraviti sa jedno širokom vazom i četiri uske svijeće, gdje ćete vazu napuniti suhim cvijećem nadodati malo mahovine i zvjezdastih šljokica za svečani štih. Svijeće za advent možete posložiti i na komad šireg drveta koji ćete ukrasiti na malo grančica bora i grančica šipka sa bobicama šipka, uz dodatak prirodnih plodova ili staklenih kuglica, ili sjajnih ručno izrađenih mašnica.

Tagovi: