Božićni vijenci za vrata

Božićni vijenci za vrata

Božićni vijenci za vrata imaju svoju simboliku

Vrijeme blagdana, posebice onih većih kao što je Božić obiluje mnogim običajima i tradicijama. Neki običaji su duboko ukorijenjeni u našoj kulturi dugi niz godina, dok su neki nešto novijeg datuma i dolaze iz drugih zemalja, no ljudi su ih ukomponirali u vlastite običaje. Jedan od takvih običaja su i božićni vijenci za vrata. Za božićne blagdane navikli smo ukrašavati ne samo unutrašnjost, već i vanjštinu kuće, prozore i vrata te su tako božićni vijenci za vrata gotovo nezaobilazan ukras. Božićni vijenci lijepo izgledaju i upotpunjuju božićni ugođaj, no također imaju i svoju simboliku. Neki kršćani božićni vijenac vežu uz Isusovu patnju te je za njih takav vijenac simbol Kristove krune s trnjem koju je on imao na križu, dok crvene bobice i crveni dodatci simboliziraju njegovu krv. Isprepletene grančice koje su baza takvih vijenaca predstavljaju vječni život te su stoga božićni vijenci kao takvi postavljeni na vrata kako bi prizvali Kristov duh u kuću.

Božićni vijenci za vrata daje blagdanski ugođaj

Božićni vijenci za vrata za neke ljude imaju ranije navedenu simboliku, no mnogi ih na svoja vrata stavljaju čisto iz estetskih razloga. Božićni vijenci za vrata mnogima daju mogućnost za kreativno izražavanje, no isto tako nekima daju priliku za obiteljsko druženje i zajedničku aktivnost. Takvi vijenci daju do znanja gostima koji dolaze da u domu u koji ulaze vlada božićno ili općenito blagdansko raspoloženje. Vijenci mogu biti prava umjetnička djela, bilo da se radi o nekim jednostavnim vijencima ili bogato ukrašenim. Pravila za ukrašavanje nema, pa se tako za vrijeme Božića na vratima mogu naći posve jednostavni vijenci napravljeni od tek nešto zimzelenog bilja, no isto tako se mogu naći i oni ukrašeni raznim kuglicama, lampicama, sušenim voćem, figurinama i mnogim drugim ukrasima. Ima onih koji božićne vijence izrađuju sami ili uz pomoć obitelji, no ukoliko smatrate da nemate umjetničkog izražaja, oni se lako mogu kupiti u raznim cvjećarnama, tržnicama, trgovinama i sličnim mjestima.

Božićni vijenci za vrata mogu se kupiti na mnogim mjestima

Božićni vijenci za vrata mogu biti vrlo jednostavni, no postoje i one itekako komplicirane verzije. Ukoliko vas zanimaju jednostavne verzije kojima je glavni dio vijenac od zimzelenog bilja ili božikovine, takav ćete vrlo vjerojatno moći napraviti i sami, nevažno imate li umjetničkog izražaja ili ne. Takvi jednostavniji vijenci ne oduzimaju mnogo vremena za izradu, a rezultat može pridonijeti itekako blagdansko raspoloženje. Kompliciraniji božićni vijenci za vrata često iziskuju više vremena za izradu, no isto tao iziskuju i više materijala što ponekad može biti dodatno financijsko opterećenje u blagdansko vrijeme zbog čega se mnogi odlučuju na kupovinu gotovih vijenaca. Božićni vijenci se u današnje vrijeme mogu nabaviti već koji mjesec prije samog Božića te im je tada cijena nešto niža nego što je to tik pred sam Božić. No kako se Božić približava, svoj vijenac možete nabaviti u gotovo svakoj cvjećari, online i raznim drugim trgovinama ili pak na tržnicama gdje možete birati vijenac kakav vas zanima.

Tagovi: